mrt 25, 2024 | Blog

10 Eenvoudige manieren om energie te besparen op de werkvloer

In mijn eerdere blogs heb ik benadrukt hoe cruciaal het is om slimme inkoopplannen te maken voor energie, rekening houdend met diverse factoren zoals de bedrijfssituatie, toekomstplannen en leveranciersvoorwaarden. Naast een goed inkoopplan is het verminderen van energieverbruik essentieel om kosten te besparen. Hoewel sommige energiebesparende maatregelen investeringen vereisen, zijn er ook effectieve, kosteloze methoden om het verbruik te verminderen, evenals goedkope investeringen die zichzelf snel terugverdienen.  In deze blog zal ik enkele van deze slimme strategieën bespreken.

Efficiënt gebruik van verlichting en apparaten:

  • Installeer bewegingssensoren om verlichting automatisch in en uit te schakelen wanneer nodig. Dit voorkomt energieverspilling in ruimtes die niet continu worden gebruikt. Zo’n sensor heb je al voor minder dan €25 en heeft zich in mum van tijd terugverdiend. Is een sensor om wat voor reden geen optie of zoek je een goedkopere manier, dan is het een idee om stickers op de deur en rond de lichtknop te plakken met de simpele tekst als: “Niemand in de ruimte, dan licht uit SVP!”
  • Zet computers en andere elektronische apparaten volledig uit na werktijd om sluipverbruik te minimaliseren. Vergeet ook niet de opladers voor de mobiele telefoons en laptops uit de stopcontacten te halen. Het uitschakelen van apparaten in plaats van ze in de slaapstand te laten staan, bespaart aanzienlijk op energiekosten.
  • Schaf een slimme thermostaat en/of slimme radiatorknoppen aan. Zorg dat je deze zo instelt dat het iedere dag net voordat al het personeel het kantoor op aangename temperatuur is en dat deze ’s middags ook tijdig uitschakelt. Het koelt echt niet gelijk enorm af, dus houdt daar ook rekening mee. Uiteraard maakt 1 graden ook een enorm verschil en haast niemand die het merkt.
  • Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht door kunstmatige verlichting uit te schakelen in ruimtes met voldoende daglicht. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik, maar bevordert ook een prettige werkomgeving.
  • Moedig het delen van documenten online aan om printen te verminderen. Digitale communicatie en documentatie verminderen niet alleen papierafval, maar besparen ook op energie die nodig is voor printen en kopiëren. Stel printers in op dubbelzijdig afdrukken om papierverbruik te verminderen. Dit is een eenvoudige manier om kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen.

Thuiswerken en flexibiliteit:

  • Stimuleer thuiswerken en virtuele vergaderingen  via Teams of Zoom om reiskosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen.  Bedrijven die flexibel werken aanmoedigen, dragen niet alleen bij aan een betere balans tussen werk en privé, maar verminderen ook de milieu-impact van hun activiteiten.
  • Stimuleer het gebruik van flexibele werktijden, carpoolen en fietsen om de verkeersdrukte te verminderen en het brandstofverbruik te beperken. Door werkschema’s aan te passen, kan het verkeer worden gespreid, wat resulteert in een afname van zowel benzine-, diesel- als elektraverbruik en daarmee ook de bijbehorende CO2-uitstoot. Dit niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook de stress van het dagelijkse woon-werkverkeer verminderen en bijdragen aan een gezondere levensstijl voor werknemers.

Bewustwording en gedrag:

  • Sluit na werktijd de gordijnen en blinds om warmteverlies te minimaliseren en de behoefte aan verwarming te verminderen. Deze eenvoudige handeling draagt bij aan het behoud van een comfortabele binnentemperatuur en helpt energie te besparen, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor de kosten van verwarming.
  • Stimuleer werknemers om zelf met suggesties te komen voor energiebesparende maatregelen en implementeer een ideeënbus waarin zij hun voorstellen kunnen indienen.
  • Geef zelf het goede voorbeeld en deel geregeld je successen. Communiceer regelmatig over de voortgang van energiebesparende initiatieven en deel statistieken over het verbruik. Bijvoorbeeld, laat zien met hoeveel procent het energieverbruik de afgelopen periode is verminderd, of vergelijk het met dezelfde maand een jaar geleden. Door transparant te zijn over de resultaten van energiebesparende maatregelen, kunnen medewerkers worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het streven naar een duurzamere werkomgeving.

Met deze praktische tips voor het verminderen van energieverbruik op kantoor, ben je goed op weg om kosten te besparen en een positieve impact te hebben op het milieu. SPOT Energie staat klaar om bedrijven te ondersteunen bij het verminderen van hun energieverbruik. Onze deskundige specialisten voeren op locatie een uitgebreide energiescan uit om inzicht te krijgen in uw energieverbruik, productieprocessen en de algehele staat van uw bedrijfspand. Op basis van deze analyse identificeren we potentiële besparingsmogelijkheden. Maar daar stopt het niet. We erkennen ook het belang van gedragsverandering en bewustwording binnen uw organisatie. Daarom organiseren we informatieve bijeenkomsten om uw personeel te informeren en te betrekken bij het besparingsproces.
Benieuwd naar hoe wij uw bedrijf kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaande link: Contact
Deze blog maakt deel uit van een tiendelige blogreeks. Als je de voorgaande blogs hebt gemist of ze gewoon opnieuw wilt doornemen, vind je hieronder de links:
Blog 1: Benieuwd hoe je louche energieverkopers te slim af kunt zijn
Blog 2: Energiecontract vernieuwen? Wacht niet te lang!
Blog 3: De voor- en nadelen van collectieve inkoop: wat je écht moet weten!
Blog 4: Ontdek waarom (energie) verkopers je dwingen tot snelle beslissingen!
Blog 5: Slimme strategieën voor energie-inkoop: Verder kijken dan het laagste tarief

Met vriendelijke groeten,
Frank Sol

Team SPOT Energie
Team SPOT Energie

Ook interesse in kostenoptimalisatie?