feb 18, 2024 | Blog

Wat doet een meetbedrijf en hoe beïnvloedt dit jouw energiezaken?

Als grootverbruiker krijg je facturen van drie partijen voor je energieverbruik: je energieleverancier, netbeheerder en meetbedrijf. In mijn vorige artikel heb ik al besproken hoe je kunt bepalen of je een klein- of grootverbruiker bent (Ben ik een grootverbruiker? | Spot Energie), maar nu zoomen we in op wat een meetbedrijf precies doet en hoe dit jouw energiezaken beïnvloedt.

Wat doet een meetbedrijf?

Meetbedrijven zijn verantwoordelijk voor de meetdiensten bij zakelijke energieverbruikers. Ze zorgen voor het beheer en onderhoud van gas- en elektriciteitsmeters, inclusief:

  • Plaatsen van de energiemeter 
  • Aflezen meter of op afstand verzamelen van meetdata 
  • Energieverbruiken vaststellen en valideren 
  • Verzenden verbruiksgegevens naar netbeheerders 
  • Periodieke controle en onderhoud van meter    

Als grootverbruiker regel je zelf de meetinrichting en bijbehorende diensten. Een meetbedrijf installeert en onderhoudt energiemeters, factureert op basis van werkelijk verbruik en biedt online monitoring voor inzicht in je energiegebruik. Dankzij liberalisering kun je kiezen uit verschillende meetbedrijven met concurrerende tarieven. SPOT Energie onderhandelt kosteloos voor scherpe tarieven, wat u mooie besparingen kan opleveren.

Telemetriemeter voor grootverbruikers: Grootverbruikers hebben vaak een telemetriemeter nodig, die elk kwartier het energieverbruik registreert. Een erkend meetbedrijf kan deze installeren.

Energiemonitoring: Naast meetdiensten biedt een meetbedrijf vaak energiemonitoring aan. Dit omvat uitgebreide analyses van energieverbruik en advies voor efficiëntieverbetering, wat tot aanzienlijke kostenbesparingen kan leiden.

Erkende Meetbedrijven: Landelijke netbeheerders zoals TenneT (Meetverantwoordelijkheid (tennet.eu)) verlenen vergunningen aan erkende meetbedrijven, waaronder bekende namen zoals Fudura en Kenter. Alle erkende meetverantwoordelijken staan vermeld in het zogenaamde MV register, deze is hier te vinden: MV register | TenneT. Register van erkende bedrijven met meetverantwoordelijkheid van gas en elektriciteit.

Meetdiensten voor kleinverbruikers: Voor kleinverbruikers verzorgt de netbeheerder de meetdiensten. Jaarlijks worden meterstanden opgevraagd voor de jaarafrekening door de energieleverancier.

Wil je meer weten over meetdiensten of besparen op jouw energiekosten? Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het kiezen van het juiste meetbedrijf. Zo zet je belangrijke stappen richting een efficiënter energieverbruik voor jouw bedrijf.

Met vriendelijke groeten,

Frank Sol

Mede-eigenaar SPOT Energie

Meetbedrijven beheren meters voor grootverbruikers, essentieel voor facturering en energie-efficiëntie.
Ons Team

Ook interesse in kostenoptimalisatie?