Als ondernemer is het cruciaal om te weten waar je staat in het landschap van energieverbruik. Een fundamenteel aspect is het onderscheid tussen klein- en grootverbruik, dat wordt bepaald door de capaciteit van je elektriciteits- of gasaansluiting. Laten we eens dieper ingaan op wat dit betekent en waar je op moet letten.
Hoe weet ik of ik een zakelijke of particuliere aansluiting heb?
Het verschil tussen een particuliere en zakelijke aansluiting zit in de bestemming van het pand. Als het pand een zakelijke functie heeft, wordt de aansluiting beschouwd als zakelijk. Heeft het pand een woonfunctie, dan wordt de aansluiting beschouwd als een particuliere aansluiting.
Wat maakt jou een grootverbruiker?
Energieleveranciers maken onderscheid tussen verschillende klanttypen, zoals particulier, kleinverbruik (MKB) en grootzakelijk. Dit onderscheid wordt voornamelijk bepaald door de grootte van je aansluiting. Voor elektriciteit word je beschouwd als grootverbruiker als jouw aansluiting een capaciteit heeft van meer dan 3×80 Ampère. Voor gas geldt dit als je minimaal een G40 gasmeter hebt, wat meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat.
Je kunt de grootte van jouw aansluiting vinden in de meterkast of op jouw energierekening. Ook jouw netbeheerder kan deze informatie verstrekken. Laten we eens kijken naar een voorbeeld: een bedrijf dat veel machines gebruikt, kan een grootverbruiker zijn vanwege de hoge elektriciteitsvraag die deze machines met zich meebrengen.
Goed om te weten:
- Bij het contracteren van een grootzakelijk energiecontract dien je altijd over een KvK-inschrijving te beschikken.
- Zakelijke tarieven worden exclusief btw en energiebelasting weergegeven.
- Er is weinig wettelijke bescherming voor grootverbruikers, dus let op bij eventuele opzegvergoedingen en contractvoorwaarden.
- Grootverbruikers ontvangen drie facturen: één van de energieleverancier, één van de netbeheerder en één van het meetbedrijf. Benieuwd naar de rol van een meetbedrijf? Lees dan ook het volgende artikel: Wat doet een meetbedrijf en hoe beïnvloedt dit jouw energiezaken? | Spot Energie
- De maandelijkse energieverbruikskosten worden op basis van daadwerkelijk verbruik afgerekend.
- Netbeheerkosten worden rechtstreeks gefactureerd door de netbeheerder.
- Grootverbruikers mogen zelf een meetbedrijf aanwijzen en moeten conform de meetcode handelen.
- Contracten voor grootverbruik hebben vaak stilzwijgende verlengingen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de opzegtermijnen. Meer weten over wat een stilzwijgende verlenging inhoudt? Lees dan ook het volgende artikel: Zeg nog snel uw zakelijke energiecontract op en voorkom de Trouwe-Klanten-Boete! | Spot Energie
Conclusie
Het begrijpen van jouw status als grootverbruiker is essentieel voor het beheer van jouw energiezaken. Door op de hoogte te zijn van de implicaties en verantwoordelijkheden kun je beter navigeren in de energiemarkt en passende strategieën ontwikkelen voor jouw bedrijf. Als je twijfelt over jouw status of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Zo kun je de juiste beslissingen nemen voor jouw bedrijf en efficiënter omgaan met jouw energieverbruik.
Dit zijn de grootzakelijke energieleveranciers waarmee SPOT Energie een samenwerking heeft: Eneco, Engie, Greenchoice, SEFE Energy, NieuweStroom, PZEM en Vattenfall.
Met vriendelijke groeten,
Team SPOT Energie