sep 27, 2022 | Blog

Zeg nog snel uw zakelijke energiecontract op en voorkom de Trouwe-Klanten-Boete!

Veel grootzakelijke energieleveranciers werken nog steeds met stilzwijgende verlengingen in hun overeenkomsten. Vaak met een opzegtermijn van 3 maanden. Dus, loopt uw contract 31-12-2022 af, dan moet u vóór 1 oktober schriftelijk hebben opgezegd. Doet u dit niet dan wordt uw contract met 1 jaar stilzwijgend verlengd voor 2023 tegen tarieven en voorwaarden die de leverancier voor u bepaalt. U kunt dit vergelijken met het tekenen van een blanco cheque. U heeft dan geen idee wat u voor uw energie gaat betalen en helaas zijn de tarieven van stilzwijgende verlengingen niet de meest gunstige tarieven.

Trouwe-Klanten-Korting bestaat misschien bij uw stamkroeg, maar zo werkt het helaas niet op de energiemarkt want daar krijgt u vaak nog steeds de Trouwe-Klanten-Boete. Mijn advies: zorg ervoor dat u zelf de regie in handen houdt door tijdig uw contract op te zeggen. Dit wil overigens helemaal niet zeggen dat u moet overstappen naar een andere leverancier, maar wel dat u zelf de voorwaarden bepaalt.

Enkele grote energieleveranciers hebben de afgelopen periode haast geen offertes aan haar klanten aangeboden vanwege de onvoorspelbare markt. Prijsschommelingen zijn namelijk zo enorm dat de risico’s voor leveranciers buitengewoon hoog zijn. Klaarblijkelijk kiezen ze er dan liever voor om geen vaste prijsafspraken te maken en klanten voor langere termijn aan zich te binden. Dit wil niet zeggen dat er voor u geen mogelijkheden zijn. U kunt bijvoorbeeld echt nog wel overstappen naar een andere leverancier, u moet alleen weten hoe en waar.

Zoals het er nu uitziet verliest Poetin terrein in Oekraïne en vooral steun van bevriende staten en nog belangrijker zijn eigen bevolking. De gasopslagen in heel Europa zijn al meer dan 86% gevuld en als gevolg hiervan wordt door de zakenbank Goldman Sachs  gespeculeerd dat de gasprijs voor de aankomende winter nog kan halveren. Dit betekent dat we aan het eind van het eerste kwartaal prijzen zouden gaan zien van rond de €100 per MWh. Deze voorspelling is wel gebaseerd op normale wintercondities. Gaan we een strengere winter tegemoet dan verwacht kan de prijs significant hoger uitvallen. Kortom, het blijft de aankomende maanden enorm spannend op de energiemarkt.

Als u in 2023 een vaste prijs voor uw gas en elektra wilt hebben dan heeft u ook nog maar 3 maanden om een geschikt inkoopmoment te kiezen. Als u verwacht u dat de markt ook in 2023 nog gaat dalen dan kunt u variabel instappen. Voor iedere bedrijfssituatie is een inkoopstrategie te bepalen om kosten te besparen. Belangrijkste is dat u zorgt dat ú de regie in eigen handen houdt.

Heeft u hulp nodig om uw energiecontract op te zeggen of hulp bij uw inkooptraject? Neem gerust contact met ons op via 085-130 22 00 of plan dan nu uw videocall.

Met vriendelijke groeten,

Frank Sol

Ook interesse in kostenoptimalisatie?