Marktinformatie week 40: Is er licht aan het einde van de tunnel?

Wanneer ik de afgelopen maanden bij klanten aan tafel zat, voelde ik me vaak een weerman die moest vertellen dat de zomer vooral regenachtig en koud zou worden of zoals een rayonhoofd in Friesland die moest vertellen dat de Elfstedentocht toch niet door kan gaan. “It giet net oan!”  De energietarieven bleven stijgen en bijna alles wat mis kon gaan op de energiemarkt ging ook mis.

De afgelopen 9 maanden in het kort: De Duitse bondskanselier Olaf Scholz  die het goedkeuringsproces voor de Nord Stream 2 gaspijpleiding opgeschorte, Poetin die Oekraïne binnenviel, de droge zomer die als gevolg had dat de Franse kerncentrales niet gekoeld konden worden en kolen niet per boot getransporteerd konden worden en als klap op de vuurpijl, de aanslagen op de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen.

De energietarieven verbraken haast wekelijks hun eigen all-time highs en de prijsschommelingen waren gigantisch. Ik ben al ruim 12 jaar werkzaam in de energiemarkt en heb vaak gezegd dat het nooit saai is in de energiemarkt, maar wat er dit jaar allemaal is gebeurd kan ik het best omschrijven met het woord: BIZAR!

Wanneer ik deze blog schrijf is het bijna weekend en laat ik het deze week  eens een keer vooral positief afsluiten:

  • Deze week heeft ons kabinet dan eindelijk duidelijkheid gegeven over het prijsplafond om de energierekening weer betaalbaar te krijgen. Met ingang van 1 januari geldt er een prijsplafond van 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1.200 m³ gas. Voor elektriciteit gaat het om 0,40 euro per kWh tot een jaargebruik van 2.900 kWh. Bovendien komt er in de aanloop naar het prijsplafond, in november en december, een energiecompensatie van 190 euro per maand.
  • Het kabinet gaat ook energie-intensieve mkb’ers tegemoet komen met steunmaatregelen, helaas is de precieze regeling nog niet bekend en gaat deze ook waarschijnlijk pas Q2 2023 in. Er zit ook een maximum aan vanwege Europese regels voor staatssteun.
  • In augustus stonden de tarieven voor gas op een all-time high, voor 1 kuub gas stond toen de prijs op  3,12 euro gelukkig staat deze nu op 1,76 euro per kuub. Nog steeds veel meer dan we de afgelopen jaren gewend zijn, maar wel bijna de helft minder dan in augustus. De belangrijkste reden daarvoor is, is dat aan de aanbodkant de levering van gas wordt opgevangen door alternatieven zoals gas uit Noorwegen en LNG. Daarnaast zijn de gasvoorraden boven verwachting goed gevuld tot wel 92% in Nederland, waar een doelstelling van 80% was afgesproken. Tel daar ook nog bij op dat we voor de aankomende periode milde weersomstandigheden verwachten in Europa en zien we ook dat de maatregelen voor verbruiksreductie in bijna heel Europa zijn vruchten afwerpt.
  • In augustus stonden de elektra tarieven voor het jaar 2023 op 731 euro per MWh (Base) en staat deze vandaag op  398 euro MWh (Base). Deze daling komt vooral doordat nog steeds een groot deel van de elektra in Nederland door gascentrales wordt opgewekt.
  • De CO2 prijzen laten ook een dalende trend zien. In augustus stond deze op een prijs van 96 euro/ton en vandaag wordt deze verhandeld voor een prijs van iets minder dan 69 euro/ton.

Zijn er dan alleen maar positieve dingen te benoemen? Nee, er zijn helaas ook nog wel prijsopdrijvende factoren te benoemen.

  • De aankomende weken lijkt de temperatuur in Europa mild te blijven, maar het is nog te vroeg om te kunnen stellen dat de winter mild zal zijn. Een koude winter in Europa betekent veel vraag naar gas en een toenemende vraag betekent vaak een stijgende prijs. Verder is het ook belangrijk dat de winter in Azië mild zal blijven, want gaat het daar koud worden, dan stijgt de vraag naar LNG.
  • De oorlog in Oekraïne blijft een factor spelen op de energiemarkt. De oorlog lijkt op een kantelpunt te zitten, maar we weten nog niet hoe dit zal aflopen. Ook wie er achter de aanslagen op Nord Stream 1 en 2 zit is niet duidelijk. Wat wél duidelijk is, is dat we erg afhankelijk zijn van pijpleidingen onder water. Zo zijn er pijpleidingen tussen Noorwegen en Emden in Duitsland, tussen Noorwegen en Zeebrugge in België en tussen het Noord-Hollandse Julianadorp en Bacton in Engeland. Stel er gebeurt iets met één van deze leidingen dan wordt leveringszekerheid een groter issue dan de extreem hoge tarieven die we in augustus hebben gezien.
  • Het prijsplafond voor consumenten dat is ingesteld kan ervoor zorgen dat de vraag naar gas in de winter weer enigszins toeneemt.

Heeft u een aflopend energiecontract en nog geen overeenkomst voor 2023 afgesloten?

Dan kunt u ons altijd geheel vrijblijvend telefonisch bereiken via 085-130 22 00 of plan een videocall in wanneer dat u uitkomt.

Voor de lezers die mijn blog vandaag (lees 7-10-2022) lezen, wens ik jullie alvast een fijn weekend!

Met vriendelijke groet,

Frank Sol

Ook interesse in kostenoptimalisatie?