aug 15, 2022 | Blog

Mijn zakelijke energiecontract loopt af. Wat moet ik doen?

Wat mij momenteel opvalt is dat veel ondernemers in de afwachtmodus staan en tegen beter weten in hopen op een gigantische dip. Eén ding staat vast: deze energiecrisis waait echt niet zomaar over. Helaas staan veel ondernemers tegen het voldongen feit dat zij voor hun nieuwe energiecontract ontzettend veel meer gaat betalen. Ik kom gevallen tegen van wel 350% meer.. In deze column ga ik niet in op wat de oorzaken zijn van de historisch hoge energieprijzen, maar ga ik wel in op wat u kunt doen om uw energiezaken voor 2023, en eventueel verder, zo gunstig mogelijk vast te leggen.

Tip 1: Zorg dat u altijd in de positie bent dat u zelf een keuze kunt maken

Veel leveranciers werken nog steeds met stilzwijgende verlengingen, dat wil zeggen dat u vaak een opzegtermijn hebt van 3 maanden. Dus, loopt uw contract tot 31-12-2022 dan moet u vóór 1 oktober uw contract hebben opgezegd. Doet u dit niet dan wordt uw contract “stilzwijgend verlengd” voor 2023 bij uw huidige leverancier tegen tarieven die de leverancier voor u bepaalt. U kunt dit vergelijken met het tekenen van een blanco cheque. U heeft geen idee wat u voor uw energie gaat betalen en helaas zijn de tarieven van stilzwijgende verlengingen niet de meest gunstige tarieven. Trouwe-Klanten-Korting bestaat niet. De Trouwe-Klanten-Boete helaas wel. Zorg er dus altijd voor dat u zelf een vrije keuze heeft en zeg tijdig uw contract op.

Tip 2: Bepaal hoeveel risico u kunt dragen

Het jaar 2023 is enorm hoog geprijsd en die pijn gaat u sowieso voelen. Wij komen ondernemers tegen waar de voortgang van het bedrijf op het spel staat als zij deze hoge tarieven moeten gaan betalen. Latere jaren zijn momenteel nog een stuk gunstiger geprijsd. Wat u dus zou kunnen doen is de pijn van 2023 over de “goedkopere” jaren uitsmeren. Het voordeel is dat u in 2023 niet de hoofdprijs gaat betalen, maar die kosten over meerdere jaren uitsmeert. Het nadeel is uiteraard dat de latere jaren in verhouding weer wat duurder zijn. Bepaal dus vooraf goed welk risico u in 2023 kunt dragen en stem daar uw inkoopstrategie op af.

Tip 3: Maak altijd een vergelijk

De tarieven liggen historisch hoog en dat weten de energieleveranciers ook. Wij komen momenteel voorstellen tegen van leveranciers waar doodleuk duizenden en soms wel tienduizenden euro’s extra marge op gemaakt worden. Veel ondernemers zijn zo geschrokken van de tarieven dat een paar cent extra marge niet meer het verschil lijkt te maken. Een tarief van bijvoorbeeld € 1,90 per m3 of 1,99 per m3 scheelt bij een volume van 68.000m3 toch op commodity alleen al € 6.120,- per jaar!
Uiteraard praat ik voor eigen parochie, maar in de huidige energiecrisis is het ook verstandig om de hulp in te schakelen van een professional. Vaak halen deze professionals toch net een iets betere deal uit de markt dan dat u rechtstreeks bij de leverancier inkoopt en kan u geholpen worden met een inkoopstrategie. Een goede adviseur geeft u wat andere inzichten dan dat u het zelf gaat inkopen. Wel zou ik als advies mee willen geven om altijd een second opinion op te vragen.

SPOT Energie

Als u het helemaal goed wilt doen dan regelt u uw energiezaken met SPOT Energie. Ik ben samen met mijn compagnons SPOT Energie gestart om ondernemers te helpen dé juiste oplossing en dé beste deal uit de markt te halen voor uw onderneming.
Wij kijken niet alleen naar welke contractvorm het beste bij uw onderneming past, maar kijken continu naar bespaarkansen voor uw bedrijf. Dit doen we door bijvoorbeeld marktprijzen te monitoren, de juiste voorwaarden te kiezen of door andere bespaarmogelijkheden te onderzoeken, zoals verbruiksreductie of netwerkkosten reduceren.
Met onze inkoopervaring halen we de beste prijzen uit de markt en met onze SPOT Energie Quickscan brengen we op een simpele en gemakkelijke manier in kaart welke energiebesparende maatregelen voor uw bedrijf interessant zijn.

SPOT Energie belooft:

• Voor u de beste prijs uit de markt te halen.
• Dat u met de Quickscan van SPOT Energie op een snelle en gemakkelijk manier inzicht krijgt in de grootste bespaarmogelijkheden voor uw
bedrijf. Deze scan geeft direct een indicatie van de gevraagde investering, de terugverdientijd en de CO2 reductie.
• Pro actief advies op besparingen, verbruiksreductie, contractvorm, netwerkkosten en inkoopmoment.
• Altijd bereikbaar te zijn voor al uw energie gerelateerde vragen.
• Dat we niet alleen nu uw zaken goed regelen, maar onze intentie is om uw energiezaken de aankomende 20 jaar te regelen.
Weten wat SPOT Energie voor u kan betekenen?

Ons team is telefonisch bereikbaar op 085 130 22 00
of plan hieronder meteen zelf een videocall in!

Ook interesse in kostenoptimalisatie?