Dit verandert er in 2023 allemaal op uw zakelijke energiefactuur.

Ieder jaar staat de telefoon roodgloeiend bij alle energieleveranciers zodra zij de eerste factuur van het jaar hebben verstuurd. Zoals sommige misschien wel  weten heb ik zelf ongeveer 10 jaar bij een grote energiereus gewerkt en in een regulier jaar wisten we dat de capaciteit van onze backoffice afdeling opgeschakeld moest worden om alle vragen van de ondernemers die uitleg wilden krijgen over hun eerste energiefactuur te beantwoorden. Momenteel ben ik zelf aan het genieten van een lekkere vakantie met mijn gezin in Thailand en ik lees op de verschillende nieuwssites dat het dit jaar nog erger is dan normaal en dat is natuurlijk best te begrijpen met alle wijzigingen die dit jaar zijn ingevoerd. In deze korte blog ga ik jullie tientallen minuten frustratie besparen door in de wacht te staan bij jullie huidige energieleverancier.

Btw:

Om de forse stijging van de energierekening van huishoudens en bedrijven deels te compenseren, heeft de overheid vorig jaar de beslissing genomen om  het btw-tarief van 21% naar 9% te verlagen. Dit was helaas maar een tijdelijke maatregel en per 1 januari 2023 wordt deze maatregel weer teruggedraaid en wordt er dus weer 21% in rekening gebracht.

Energiebelasting:

“Hoezo is mijn factuur in december een stuk lager dan die van januari? Mijn verbruik is identiek maar ik betaal echt een stuk meer? Dit kan niet kloppen!”

Deze vraag werd bij iedere eerste factuur in januari toen ik nog bij Essent werkte het meest gesteld. En ik begrijp dat dit een vraag is waar veel ondernemers tegen aanlopen. Voor de energiebelasting wordt met volumestaffels gewerkt, over de eerste 10.000 kWh betaalt u een ander tarief dan over het verbruik daar boven. Bij elektra en gas wordt gewerkt met 4 staffels en hoe hoger je in de staffels komt  hoe lager het belastingtarief is. Dus in de loop van het jaar bewandelen de meeste grootverbruikers maar ook veel mkb-ers verschillende staffels. Het gevolg is dus dat je in januari een factuur krijgt met volume in de minst voordelige staffel en deze wordt vaak vergeleken met een factuur uit december en  deze is vaak uit een stuk voordeligere staffel. Wilt u meer informatie over de energiebelasting in 2023 dan kunt u dat hier lezen: Tabellen tarieven milieubelastingen (belastingdienst.nl)

Vermindering energiebelasting 2023 (VEB):

De overheid geeft jaarlijks via de vermindering energiebelasting, ook wel VEB genoemd, een vast bedrag aan iedere energieverbruiker terug. Gas en stroom wordt namelijk als een eerste levensbehoefte gezien. De VEB is alleen voor leveringsadressen met een verblijfsfunctie. Hieronder vallen bijvoorbeeld een kantoorpand en een hotel, maar niet leveringsadressen zoals een lantaarnpaal of een garagebox. De VEB in 2022 was € 681,63, voor 2023 is dit verlaagd naar €493,27.

Opslag duurzame energie verdwijnt:

Vanaf 1 januari 2013 zijn we gewend om de Opslag duurzame energie  over ons verbruikte  gas en elektra volume te betalen. Onze overheid gebruikte deze opbrengsten om de productie van duurzame energie te stimuleren en zo de uitstoot van CO2 bij het opwekken van energie terug te dringen. In 2023 gaan u deze opslag niet meer terug zien op uw energiefactuur. Dit betekent niet dat we deze opslag niet meer gaan betalen maar deze opslag wordt onderdeel van de algemene

op stroom en gas.

Bovenstaande zaken zijn wel de belangrijkste punten die fysiek op uw energiefactuur gaan wijzigingen. Uiteraard spelen in 2023 nog 2 belangrijke zaken op energiegebied en die wil ik daarom toch nog even toelichten.

Tegemoetkoming energie-intensieve MKB:

Voor veel mkb ondernemers zijn de huidige energietarieven onbetaalbaar geworden. Om een deel van deze mkb ondernemers tegemoet te komen heeft de overheid de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) in het leven geroepen. Deze regeling biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen, stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet.  De verwachting is dat deze regeling in het 1e kwartaal van 2023 van start gaat. Op de website van het RVO staat meer informatie over deze regeling en kunt u zich ook aanmelden zodat u gelijk op de hoogte gesteld wordt wanneer de regeling van start gaat. Link: Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) (rvo.nl)

Prijsplafond:

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers, dus voor consumenten maar ook voor ondernemers met een kleinverbruik aansluiting. Als uw netbeheerkosten op uw energiefactuur vermeld staan en deze dus niet los gefactureerd worden dan heeft u een kleinverbruik aansluiting en geldt het prijsplafond dus ook voor u. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Het prijsplafond betekent dat u straks een aangepast maximumtarief betaalt over uw verbruik tot 1.200 m3 gas (1,45 euro per m3) en 2.900 KWh elektriciteit (0,40 eurocent per kWh). Over alles wat u daarboven verbruikt betaalt u tegen de voorwaarden die u in uw huidige energiecontract heeft vastgelegd.

Ik hoop dat ik u door het lezen van deze blog een telefoontje naar uw energieleverancier heb kunnen voorkomen. Want minimaal 20 minuten in de wacht staan daar heeft niemand zin in.

Met vriendelijke groeten,

Frank Sol

Ook interesse in kostenoptimalisatie?