mrt 10, 2022 | Blog

De energieprijzen behalen een nieuwe all time high, wat nu?

Allereerst wil ik stilstaan bij de inwoners van Oekraïne. Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je ziet de verschrikkelijke beelden uit Oekraïne waar onschuldige vrouwen en kinderen hun land ontvluchten, mannen zonder enige legerervaring die moedig hun land verdedigen, Russische soldaten die denken dat ze op oefening zijn en alle verschrikkelijke bomaanslagen en vele slachtoffers. Een oorlog op Europees grondgebied, is iets wat ik nooit had verwacht mee te maken.

Ik ga vandaag niet in op wat de Russische invasie voor invloed heeft op de energieprijzen, want dat hebben we de afgelopen weken al vaak zat op het nieuws of in de verschillende praatprogramma’s gezien. Ik wil nu vooral kijken naar wat een ondernemer kan doen om zijn energierekening betaalbaar te houden. Waar ik in januari nog de hoop had dat de tarieven in april zouden gaan dalen, zien we door de Russische invasie dat de tarieven alleen nog maar hoger zijn geworden. Ik heb uiteraard geen glazen bol maar het ziet er niet naar uit dat het snel weer rustig wordt op de energiemarkt.

Heeft u een contract dat pas eind 2023 of later afloopt dan heeft u een goede keuze gemaakt en zou ik u adviseren om de aankomende maanden geen nieuw contract af te sluiten. Heeft u een contract dat dit jaar afloopt dan is één ding zeker: u gaat een stuk meer betalen voor uw gas en elektra dan dat u voorheen deed. Momenteel kunt u haast geen energiecontract afsluiten en mijn advies zou dan ook zijn om niks te doen zolang uw contract niet afloopt. Het is afwachten hoe de oorlog zich verder ontwikkeld. Loopt uw contract nu wel af of deze loopt momenteel loyaal dan is het altijd goed om te kijken of het interessant is om uw tarieven vast te zetten of om over te stappen naar een andere leverancier.

Hoe kunt u er toch voor zorgen dat uw energierekening betaalbaar blijft?

Een kilowatt of kuub die u niet gebruikt hoeft u ook niet te betalen. Ik weet het, dit klinkt altijd zo voor de hand liggend, maar hoe ga je dit aanpakken? De afgelopen maanden hebben wij, met SPOT Energie, veel ondernemers geholpen om hun energieverbruik te reduceren. We zien gemiddeld een bespaarpotentieel van 30%. We zien soms zelfs uitschieters van 60%.

De afgelopen maanden hebben wij samen met verschillende partners en specialisten een energiescan ontwikkeld. We lopen dan samen met de ondernemer het bedrijf door en voeren zorgvuldig de scan uit. We kijken onder andere naar uw verlichting, isolatie maar bijvoorbeeld ook naar het type glas in kozijnen.

Zodra we de energiescan volledig hebben ingevuld, werken wij een adviesrapport uit waar overzichtelijk uitgewerkt staat welke maatregelen u kunt nemen. Ook leggen we uit hoeveel u per maatregel u gaat besparen in geld, verbruik en CO2 en we vermelden de terugverdientijd. Wanneer u geen plannen heeft om te verhuizen of te stoppen met uw onderneming dan is iedere besparing die u binnen 5 jaar terugverdient eigenlijk een no-brainer. Met de huidige energietarieven zien we vaak zelfs maatregelen met een terugverdientijd van 1 of 2 jaar. Dit kunnen besparingen zijn die een redelijke investering met zich meebrengen, maar u kunt ook denken aan quick-wins zoals een tochtstrip.

Zodra het adviesrapport klaar is, versturen wij het rapport naar de ondernemer en plannen wij een afspraak in om het rapport samen te bespreken en te kijken welke maatregelen er genomen gaan worden.

Het mooie is dat deze energiescan en het adviesrapport in veel gevallen bijna gratis is, omdat het RVO subsidie beschikbaar stelt met als doel ondernemers te helpen om energie te besparen. Ons rapport voldoet dan ook aan alle eisen die het RVO heeft opgesteld om de subsidie te krijgen.

U hoef uiteraard niet te wachten op een adviesrapport om al te beginnen met energie te besparen. Als cadeautje alvast twee praktische tips:

  • Zet de temperatuur 1 of 2 graden lager, dit kan aanzienlijk schelen in de stookkosten.
  • Leidingisolatie: Indien de CV-leidingen niet geïsoleerd zijn, kan het de moeite lonen om dit wel te doen. Dit kan gemakkelijk met materiaal dat bij de bouwmarkt te verkrijgen is.

Wilt u samen met SPOT Energie kijken naar uw besparingsmogelijkheden?

We zijn bereikbaar op het telefoonnummer 085-1302200 en per mail: klantenservice@spotenergie.nl

SPOT Energie is dé oplossing voor al uw energievraagstukken. Altijd goed geregeld!

Met vriendelijke groeten,

Frank Sol

Ook interesse in kostenoptimalisatie?