Uw energierekening wordt in 2023 onbetaalbaar

Het afgelopen jaar zijn de energietarieven ontploft. De belangrijkste redenen van deze stijging zijn: de oorlog in Oekraïne, Poetin die Nord Stream 1 voor politieke doeleinde gebruikt en de droogte in Europa. Alles wat mis kan gaan, gaat dit jaar mis op de energiemarkt.

Dagelijks spreken we ondernemers die met hun handen in het haar zitten, omdat zij volgend jaar de energierekening 5 à 8 keer hoger zien worden. Voor veel ondernemers betekent het dat zij volgend jaar direct een liquiditeitsprobleem krijgen.  Een ondernemer die momenteel een maandfactuur van € 5.000,- heeft, kan volgend jaar een maandfactuur van ca. €40.000,- per maand verwachten.

Was dit te voorkomen? Ja, zeker. Met een goed inkoopplan voor 2023 hadden we de schade kunnen beperken.

Kunnen we nu nog de schade beperken?  Ja, zeker! SPOT Energie helpt u om uw energiekosten betaalbaar te houden.

Wat kan SPOT Energie voor u betekenen:

  • Wij halen voor u de beste prijs uit de markt.
  • Met onze Quickscan krijgt u op een snelle en gemakkelijke manier inzicht in de grootste bespaarmogelijkheden voor uw bedrijf. Deze scan geeft u direct een indicatie van de gevraagde investering, de terugverdientijd en de CO2-reductie.
  • U krijgt proactief advies op besparingen, verbruiksreductie, contractvorm, netwerkkosten en inkoopmoment.
  • We zijn altijd bereikbaar voor al uw energie gerelateerde vragen.
  • We beloven u dat we niet alleen nu uw zaken goed regelen, maar het is onze intentie om uw energiezaken de aankomende 20 jaar goed te regelen.

Interesse in een vrijblijvend adviesgesprek? Plan het in wanneer het u uitkomt, plan hier uw videocall.

Kijk in onze agenda en maak direct zelf een afspraak voor een online adviesgesprek. In 30 minuten maken we samen uw energiesituatie inzichtelijk en helpen wij u om de beste prijs uit de markt te halen. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend!

Of bel direct voor een adviesgesprek, wij zijn bereikbaar op het nummer: 085 130 2200

Zoals beloofd krijgt u van SPOT Energie 4 nuttige tips om uw energiekosten betaalbaar te houden.

Tip 1:   Zeg voor 1 oktober uw energiecontract op

Veel leveranciers werken nog steeds met stilzwijgende verlengingen, dat wil zeggen dat u vaak een opzegtermijn hebt van 3 maanden. Dus, loopt uw contract tot 31-12-2022 dan moet u vóór 1 oktober uw contract hebben opgezegd. Doet u dit niet dan wordt uw contract “stilzwijgend verlengd” voor 2023 bij uw huidige leverancier tegen tarieven die de leverancier voor u bepaalt. U kunt dit vergelijken met het tekenen van een blanco cheque. U heeft geen idee wat u voor uw energie gaat betalen en helaas zijn de tarieven van stilzwijgende verlengingen niet de meest gunstige tarieven. Trouwe-Klanten-Korting bestaat niet. De Trouwe-Klanten-Boete helaas wel. Zorg er dus altijd voor dat u zelf de regie in handen houdt door tijdig uw contract op te zeggen.

Tip 2:   Bepaal hoeveel risico u kunt dragen

Het jaar 2023 is enorm hoog geprijsd en die pijn gaat u sowieso voelen. Wij komen ondernemers tegen waar de toekomst van het bedrijf op het spel staat als zij deze hoge tarieven moeten gaan betalen. Latere jaren zijn momenteel nog een stuk gunstiger geprijsd. Wat u dus zou kunnen doen is de pijn van 2023 over de “goedkopere” jaren uitsmeren. Het voordeel is dat u in 2023 niet de hoofdprijs gaat betalen, maar die kosten over meerdere jaren uitsmeert. Het nadeel is uiteraard dat de latere jaren in verhouding weer wat duurder zijn. Bepaal dus vooraf goed welk risico u in 2023 kunt dragen en stem daar uw inkoopstrategie op af.

Tip 3:   Reduceer uw energieverbruik

Een kilowatt of kuub die u niet gebruikt hoeft u ook niet te betalen. Met de huidige hoge energietarieven zijn de terugverdien tijden op bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en infraroodverwarming gehalveerd. U kunt ook denken aan wat laagdrempelige bespaarmogelijkheden die u zelf makkelijk kunt uitvoeren zonder (grote) investering. Vaak wordt bijvoorbeeld verlichting onnodig aan gelaten bij het verlaten of niet gebruiken van een ruimte. Het is mogelijk om een tijdsschakelaar of bewegingssensor te plaatsen, waardoor het licht automatisch uitgeschakeld wordt.

Tip 4:   Maak altijd een vergelijk

De tarieven liggen historisch hoog en dat weten de energieleveranciers ook. Wij komen momenteel voorstellen tegen van leveranciers waar doodleuk duizenden en soms wel tienduizenden euro’s extra marge op gemaakt worden. Veel ondernemers zijn zo geschrokken van de tarieven dat een paar cent extra marge niet meer het verschil lijkt te maken. Een tarief van bijvoorbeeld € 1,90 per m3 of 1,99 per m3 scheelt bij een volume van 68.000m3 toch op commodity alleen al € 6.120,- per jaar! 

SPOT Energie helpt u graag verder. Wilt u ook een vrijblijvend gesprek? Plan dan nu uw videocall.

Ook interesse in kostenoptimalisatie?