sep 18, 2024 | Info

Prinsjesdag 2024: Belangrijke energie-updates

Gisteren, op 17 september, was het Prinsjesdag 2024. De miljoenennota werd gepresenteerd aan de Tweede Kamer, waarin het kabinet het beleid en de begroting voor 2025 deelde. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen die invloed hebben op je energierekening:

𝐁𝐞𝐭𝐚𝐚𝐥𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞
In 2025 daalt de belasting op gas in de eerste en tweede schijf met 2,82 cent per m³, wat resulteert in een belastingverlaging van € 29 per huishouden. Het kabinet reserveert € 60 miljoen per jaar voor 2025 en 2026 om kwetsbare huishoudens te ondersteunen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Daarnaast is er € 578 miljoen beschikbaar voor de ISDE-regeling om verduurzaming van woningen te stimuleren.

𝐍𝐞𝐭𝐜𝐨𝐧𝐠𝐞𝐬𝐭𝐢𝐞 𝐚𝐚𝐧𝐩𝐚𝐤𝐤𝐞𝐧
De netbeheerkosten zullen in 2025 verder stijgen, net als in 2024 toen huishoudens ongeveer € 85 meer moesten betalen. Deze stijging is gerelateerd aan de energietransitie en de belasting op het elektriciteitsnet, wat leidt tot congestieproblemen. Om het elektriciteitsnetwerk te verbeteren, is tot 2030 een investering van € 60 miljard nodig. Een deel van deze kosten wordt via netbeheerkosten doorberekend aan bedrijven en huishoudens. Er is € 65 miljoen beschikbaar om bedrijven te helpen met oplossingen om het stroomnet tijdens piekmomenten te ontlasten.

𝐒𝐚𝐥𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐬𝐫𝐞𝐠𝐞𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐭𝐨𝐩𝐩𝐞𝐧
De salderingsregeling wordt per 2027 afgeschaft. Deze regeling stelde consumenten en bedrijven met een kleinverbruik aansluiting in staat om hun verbruikte zonnestroom weg te strepen tegen hun opgewekte stroom.

𝐍𝐢𝐞𝐮𝐰𝐞 𝐤𝐞𝐫𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐛𝐨𝐮𝐰𝐞𝐧
Het kabinet zet de plannen voort voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales, terwijl de bestaande centrale in Borssele open blijft. Er is € 14,1 miljard beschikbaar voor kernenergie vanuit het Klimaatfonds. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van kleinere, compacte kerncentrales die minder ruimte innemen en flexibeler kunnen worden ingezet.

𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐬𝐜𝐡𝐨𝐧𝐞 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞
Het kabinet blijft investeren in de energietransitie met onder andere het Klimaatfonds en de SDE-regeling. Uit het Klimaatfonds is € 275 miljoen beschikbaar voor investeringen in de verduurzaming van de industrie. Bedrijven die werken aan innovatieve oplossingen om de industrie klimaatneutraal en circulair te maken, worden ook volgend jaar ondersteund via regelingen zoals de DEI+.


Ook interesse in kostenoptimalisatie?