sep 14, 2022 | Info

Marktinformatie week 37

Na een hoogtepunt van meer dan €300 per MWh (wat maar liefst €2,94 per m³ is) eind augustus hebben we een sterke daling gezien op de gasprijzen. De prijzen stabiliseren zich enigszins op het niveau van wat we begin augustus hebben gezien, zo rond de €180 per MWh. In vervolg op de gasprijzen zien we de elektriciteitsprijzen hetzelfde patroon volgen. De laatste maanden zien we grote fluctuaties op de markt en de grote vraag is welke prijsniveaus we nog gaan zien dit jaar. 

schermafbeelding 2022 09 14 122118

Analyses van Goldman Sachs stellen dat Europese landen het tekort aan Russische gaslevering succesvol hebben kunnen opvangen voor de winter. Als gevolg hiervan wordt door de zakenbank gespeculeerd dat de gasprijs voor de aankomende winter nog kan halveren. Dit betekent dat we aan het eind van het eerste kwartaal prijzen zouden gaan zien van rond de €100 per MWh. Deze voorspelling is wel gebaseerd op normale wintercondities. Gaan we een strengere winter tegemoet dan verwacht kan de prijs significant hoger uitvallen.

De dalingen die we de afgelopen periode hebben gezien zijn met name een gevolg van het positieve nieuws dat de Europese gasvoorraden nu al gemiddeld boven de 80% gevuld zijn en de mogelijke maatregelen die door de EU op dit moment worden besproken zoals een prijsplafond. Daarnaast zien we ook een daling in de Co2 uitstoot, wat gepaard gaat met de verminderde vraag naar gas. Dit heeft met name als oorzaak dat de hoge gasprijs productie wordt teruggeschroefd door de hoge prijzen.

Na de piek die we in augustus gezien hebben wordt daarom door analisten verwacht dat we een kantelpunt op de energiemarkten hebben bereikt, wat op zichzelf goed nieuws is. Echter, we moeten rekening houden met grote gevolgen die de huidige energiecrisis voor volgend jaar met zich mee zal brengen indien maatregelen, zoals verplichte elektriciteitsbesparing, extra belasting op energieproducten of prijsplafonds niet worden doorgevoerd.

Een stabilisatie van de markt zou ook betekenen dat de volatiliteit vermindert en liquiditeit ook weer wat herstelt, met als gevolg dat de energiehandel op de markten weer toeneemt. Hopelijk betekent dit dat er in het laatste kwartaal van het jaar nog gunstige inkoopstrategieën kunnen bepalen zodat we de energierekening voor volgend jaar nog enigszins betaalbaar kunnen houden.

Heeft u uw energiecontract voor uw onderneming nog niet geregeld voor volgend jaar en wilt u advies over de juiste inkoopstrategie? Neem gerust contact met ons op via 085-130 22 00 of plan direct een afspraak via videocall.

Met vriendelijke groeten,

Jerry Rizkalla

Ook interesse in kostenoptimalisatie?