okt 21, 2022 | Blog

Hopelijk is Rob Jetten een draaikont.

Een sterke bestuurder moet kunnen toegeven dat hij of zij een verkeerde beslissing heeft genomen. In Nederland wordt je dan helaas vaak gezien als draaikont en als zwak maar het kan juist ook heel sterk zijn.  

Eerder heeft onze minister van Energie, Rob Jetten, de beslissing genomen dat Nederlandse gemeenten en publieke instellingen hun energiecontracten bij, voormalig Gazprom dochterbedrijf, SEFE moeten opzeggen. Wat naar mijn inziens een verkeerde beslissing is.

Enkele feitjes over deze kwestie:

  • SEFE is niet in Russische handen, maar onze oosterburen hebben de volledige controle. Er is een Duitse CEO aangesteld, een deel van het personeel werd vervangen en de inkomsten worden niet meer naar Rusland overgeboekt.
  • De Duitse overheid heeft wel de volledige controle over SEFE maar heeft nog niet de aandelen in bezit.
  • Andere landen in Europa doen wel zaken met SEFE.
  • Gemeenten die nu overstappen naar een andere leverancier gaan ontzettend veel meer betalen voor hun energie en uiteindelijk zijn de burgers daar de dupe van.
  • Rob Jetten heeft nu voor de derde keer de deadline van deze beslissing verschoven. Is dit een gevalletje van uitstel komt afstel?

Dus hoop is dat Rob Jetten een draaikont is? JA! Ik ben van mening dat onze overheid en de gedupeerde gemeentes beter hun geld kunnen besteden aan het bestrijden van energiearmoede.

Daarom zou ik het een sterk vinden wanneer Rob Jetten terug zou komen op zijn beslissing. Wat vinden jullie?

Met vriendelijke groeten,

Frank Sol

Interesse? Plan een videocall